Peix de roca

Cefalòpodes

Peix blanc

Peix blau

Marisc

Coneix-nos! Més de 70 anys d'història!

Tot va començar l’any 1939 quan el Ros, el besavi Torrent, que va néixer a Hostalric, va venir a viure a Sant Antoni de Calonge. Primer es va posar a treballar en una fàbrica. Però el mar ràpidament el va cridar i la va deixar per anar a pescar a l’art i vendre el que pescava als masos de Calonge amb la seva bicicleta.

Temps després, veient que cada vegada tenia més feina, va optar per comprar el peix als pescadors que es dedicaven com ell a l’art, i així poder proveir a més clients.

Fins i tot, en algun cas esporàdic, va haver d’agafar la bicicleta i anar a Llagostera a servir a algun bon client...

En aquella època el que s’acostumava a pescar amb canya eren sards, oblades, llises, i algun peix de sort com el llobarro o l’orada. Aquests últims se’ls solien quedar clients amb més poder adquisitiu, com metges, etc.

Més tard va entrar la nova generació formada per en Julio Torrent, fill de l’avi Ros, i la Cinta, la seva dona. El contacte entre les dues famílies va sorgir gràcies a que la germana de la Cinta, la Teresa, començà a treballar per l’avi Ros. Així, en Julio i la Cinta es van poder conèixer.

Després la Cinta va començar a treballar per l’avi Ros. Mentrestant, en Julio feia de pescador en una de les barques de la família Mandorri, en una que portava el nom de Almas en el Mar. I seguidament es va embarcar amb El Gran Miguel de la família Figueres (Massot). Quan aquesta va tenir una averia important en Julio va decidir embarcar-se amb el pare de la Cinta. És a dir, les dues famílies tenien arrels pescadores. Es varen dedicar al palangre i a l’armellada durant dos anys.

Tot seguit en Julio decideix entrar al negoci del seu pare. Aquí comença la transició entre la primera i la segona generació. En Julio comprava a l’Escala i, tot tornant, repartia el peix a una peixatera de la Bisbal i a una altra de Palafrugell. Mentrestant, l’avi Ros comprava a Palamós i el venia a la seva parada del mercat.

En aquesta època van adquirir el primer camió per transportar el peix blau, que pescaven les teranyines a la nit, fins a Barcelona. Aquests camions, en lloc de portar una caixa isotèrmica, anaven coberts amb una lona.

Al mercat de Palamós hi havia 10 parades de peix. I tot era molt diferent d’ara. Aleshores no hi havia costum de netejar el peix a la clientela. S’exposava en caixes de fusta, sense gel. I la gent se l’enduia a casa embolicat en un paper de diari. El 95% dels clients eren dones, ja que en aquella època era la costum que hi havia. Per pesar el peix s’usaven balances de pesos, petits blocs de ferro o plom, de diferents mesures.

Per demanar 200 grams de peix utilitzaven el terme mitja terça. Però si anaven a comprar 200 grams de sucre, n’hi deien mitja lliura.

Com comentàvem abans, no s’acostumava a netejar el peix. Fins que un bon dia una peixatera que provenia de Girona ho va introduir. A partir d’aquell moment tothom començà a netejar el peix. Però només els grossos.

Al principi Peixos Torrent venia peix de baix preu, ja que en aquella època no hi havia molts diners i la majoria de gent comprava peix assequible. També començà a vendre a restaurants.

La subhasta de Palamós es feia a terra. Hi havia 4 rotlles de peix i es venia a veu. És a dir, era una subhasta a la baixa però, en lloc de manera electrònica com la actual, es cantava el preu i el primer que cridava es quedava la caixa que més li convenia.

Els armelladers, en canvi, anaven directament al mercat municipal; ja que a l’hora que es feia la subhasta de la tarda eren a mar tirant el palangre. Tot i així si podien assistir a la venta de la tarda per a una segona tanda a causa d’un bon jornal pesquer també hi anaven.

Durant les dècades dels 40 i 50, al Moll s’estibava el peix al terra per a la seva venda final. Això va canviar a principis dels 60 quan es varen fer les primeres parades. Amb l’arribada dels primers turistes el Moll es va convertir en una atracció turística i un punt de venda important. Aquest fet va originar que Palamós fos l’únic port turístic de la Costa Brava.

Fins els anys 70 no es va començar a vendre les caixes a pes. Abans els peixaters havien d’estimar-lo durant la compra i, per tant, sortia guanyant el que tenia més ull.

L’any 1962 Peixos Torrent obrí la primera parada a Palafrugell, que s’engrandí l’any 1978 esdevenint el punt de venda més importat de l’empresa. En aquella època en Juli, fill de la Cinta i en Julio, ja anava als estius a ajudar als pares a vendre peix.

Ocupat entre els estudis i el negoci familiar en Juli apren l’ofici de peixater, heretant la mentalitat del seu pare. L’empresa segueix sense grans canvis durant els 60 fins quasi finals dels 70 on, a causa de la demanda que generaven sobre tot els turistes, comencen a comprar peix que fins aleshores eren com un tabú. Ja fos pel seu elevat preu o bé perquè no era molt comú menjar-lo si no era a un restaurant.

A inici dels 70, però, es compra la botiga que tindrien a Calonge fins el 1979 que és quan en Julio es posà malalt. Era una botiga situada a les arcades davant de l’ajuntament. Aleshores es va traspassar la botiga, deixant operatives les parades dels mercats de Palafrugell, Palamós i la del Moll.

L’any 81 mor en Julio, deixant una sensació de buit considerable, i traspassant, de pas, les regnes del negoci en mans de la seva dona, el seu fill i la seva jove. Aquesta i altres circumstàncies fan que en Juli hagi de deixar els estudis per dedicar-se plenament al negoci familiar.

L’any 1981 s’inaugura el Moll nou tal i com va ser fins a la primera dècada dels 2000 quan rep l’última remodelació. Aquella remodelació comportava que cada peixater, a part de tenir la seva parada, també disposava d’una barraca pròpia.

La mort d’en Julio no va comportar només un buit a nivell personal. El traspàs generacional forçat va generar més d’una dificultat. I se’n va sortir bastant malparat amb els canvis del Moll remodelat. Es va passar d’una parada d’uns metres considerables a tenir només un raconet. Això duraria uns 5 anys quan, després de molt lluitar, en Juli aconsegueix tenir de nou la seva parada gran tal i com el seu pare l’havia tingut.

Peixos Torrent anava evolucionant. Durant els anys 80 ja tenia nom i compte a totes les confraries de la província i a part de les de Barcelona.

Amb el pas del temps els canvis al mercat de Palamós anaven succeint. Les obres de mitjans dels 80 van obligar a sortir de l’edifici on ara es troba l’ajuntament i traslladar-lo, de forma provisional, a un embalat rere la Platja dels Bots. Més tard, a l’any 1989, construïren el nou mercat municipal de l’Avinguda Catalunya.

Al Moll només s’hi venia a l’estiu. Però això va canviar al 2000, amb l’última modificació, quan també canvien els estatuts per poder estar operatiu tot l’any.

I durant els següents anys arriba la que fins ara és l'última generació a Peixos Torrent, coincidint amb grans canvis dins l'empresa. S'incorporen els fills de l'Anna i d'en Juli, en Juli i l'Àlex. I es passa dels tres punts de venda que fins aquell moment hi havia (Mercats de Palamós, Palafrugell i el Moll) a tenir-ne 7 (dues al mercat de Palamós, una al moll de Palamós, una botiga a Palamós, una parada al mercat de Palafrugell, una botiga a Sant Antoni de Calonge i una parada al mercat de Sant Feliu de Guíxols).

S’incrementa la venda a restaurants de qualitat com La Galera, considerat un dels millors de la Costa Brava en tota classe de peix i marisc de la zona.

També evoluciona el mètode de neteja del peix, on Peixos Torrent intenta donar el màxim de comoditat i fiabilitat al client. Per què fer-ho?. Doncs perquè l’evolució de la societat i el poc temps del que es disposa així ho requereixen.

Tot això ens ha portat a fer-nos una sèrie de preguntes que la nostra clientela sempre ens havia fet. Aquestes preguntes recalen en la possibilitat de poder tenir peix de Palamós, encara que fossis d’un altre poble o ciutat. Volem que el peix que et servim estigui preparat igual que en qualsevol dels nostres establiments. I, finalment, volem explicar-te com l’has de fer perquè et surti igual de bo que en els millors restaurants.

Així doncs, hem arribat a la conclusió que us hem de donar aquest servei: la pàgina web de Peixos Torrent. Esperem que us agradi.

Des de la bicicleta de l’avi Ros fins ara han passat molts anys i moltes coses han canviat. Però hi ha quelcom que podem assegurar que és exactament igual des d’un bon principi: el peix de Palamós.

ÀREA DE CLIENTS
Has oblidat la teva contrasenya?
 
 
CISTELLA
La cistella està buida!
 
 
 
TENS ALGUN DUBTE?
Si tens alguna pregunta a l'hora de fer la comanda, pots contactar amb nosaltres a través de:
670 78 20 83 (Àlex)
646 07 44 02 (Juli)
670 78 20 74 (Anna)
mail@peixostorrent.com
· Inici · Qui som · Per comprar? · Les nostres botigues · Aspectes legals ·